DAWID: OAS

50 år i vida världen, Liljevalchs, fotografiska –
sommaren 2019 – DAWID: OAS blir i Tällberg, Greenverket

Stockholm, New York, Paris, London, Berlin och nu Greenverket. På ett lika radikalt som estetiskt förföriskt sätt kombinerar och upplöser Dawid gränserna mellan måleri, fotografi och skulptur. Hans fotografier har visats på erkända ledande gallerier runt om i världen. I Greenverket presenterar Dawid en ny serie fotografier. Det är som alltid rent, avskalat och fascinerande.

Intellektuell skärpa, utpräglad sinnlighet, stark formkänsla och förmågan att med fotografins hjälp förvandla det förbisedda till bilder som ifrågasätter invanda föreställningar och förväntningar är ett signum för Dawid.

Gränsöverskridaren Dawid – ”Ingen älskar mig” (1973 Liljevalchs konsthall i Stockholm). Med den serien trotsade han de rådande dokumentära idealen och använde fotografin som ett konstnärligt medium. Han var bland de första att experimentera med det stora negativformatet. ”Rost” på Fotografiska rörde om i grytan hos den svenska fotografeliten.

Dawid har också hunnit med att publicera ett antal böcker och 2004 tilldelades han Konstnärsnämndens ärofyllda pris för sin konstnärliga gärning och betydelse i samtiden.

Lust och nyfikenheten är konstnärens drivkraft. Han gör ofta längre serier med seendet och fotografin i fokus. Verken formar en väv där de tidigaste och senaste arbetena förenas – oberoende av om de tillkommit på eget initiativ, som de nya serierna med vapen och flimrande teveskärmar, eller som uppdrag för japanska modetidskrifter eller bilföretag.

Utställningen pågår 21 juni till 17 augusti. Vernissage midsommarafton kl 15.00
Dawid (Björn Dawidsson)  dawid@dawid.nu  +46 708 509 947  dawid.nu